Bakkerij De Wit ontwikkelt nieuw streekproduct

admin

08 november 2022

Geen reacties

Bakkerij De Wit ontwikkelt nieuw streekproduct

Bakkerij De Wit ontwikkelt nieuw streekproduct: onweerstaanbare KUS-cake smaakt naar passie

Een fruitige cake in de vorm van twee volle velvet roze lippen. Dat is het nieuwste streekproduct uit Schoten. Het was kunstenaar Hedwig Verheyen die de vonk deed overslaan van haar collectief Kunst Uit Schoten (KUS) naar Jan Haemels en zijn patissier Joyce Neys van Bakkerij De Wit. “Pittig, smeuïg, krokant en verslavend lekker”, klinkt de opdrachtgeefster alvast erg ‘verliefd’ op het zoete visitekaartje van de Schotense amateurkunstenaars. In primeur te proeven op de tweede Kunstenmarkt op 11 september.

Bakkerij De Wit
KUS-cake-bakkers Jan Haemels en patissier Joyce Neys, met bakkersvrouw Christine De Wit en de KUS-delegatie met Simone Dörflinger, Hedwig Verheyen en Gerd Van de Ven die met felicitaties en geschenken afzakten naar Bakkerij De Wit.  — © JAA

Jan Auman

De tweede Kunstenmarkt belooft nog grootser te worden dan de eerste zo succesvolle en drukbezochte editie van vorig jaar. “Vijftig kunstenaars en ambachtslieden – twintig meer dan in 2021 – zullen dit keer niet de alleen hele site tussen Sint-Cordulakerk en Braembibiliotheek inpalmen, maar ook het hele grasveld rond de kerk”, vertelt medeorganisator en viltkunstenaar Simone Dörflinger. “Schilderkunst, laswerk, 

glaskunst, illustratie, koorzang, … Je kan haast geen discipline bedenken die niet vertegenwoordigd zal zijn. Alles wordt netjes gepresenteerd in mooie kramen. Doorlopend zijn er optredens en natuurlijk valt er wat te drinken en te eten.”

Op deze tweede Kunstenmarkt zullen de Schotenaren ook kunnen kennismaken met een nieuw streekproduct. Schrijfster, vertelster en voornaam KUS-lid Hedwig Verheyen kwam met het idee voor de dag om een eigen streekproduct te creëren dat de waarden van de lokale kunstenaars in zich draagt: passie, toegankelijkheid en schoonheid.

“Ik heb alle Schotense bakkers proberen warm te maken. Uit het aanbod hebben we vrij snel de creatie van Bakkerij De Wit gekozen. Dit is echt wat we voor ogen hadden en onze KUS-cake smaakt nog hemels ook”, aldus Verheyen.

Een stel onweerstaanbare lippen. Dat is de KUS-cake. Straks te krijgen in alle formaten en voor het eerst te proeven op de Kunstenmarkt op 11 september. — © JAA

Patissier Joyce

Bakker Jan Haemels, al 29 jaar aan de oven van Bakkerij De Wit in wijk Sint-Filippus, krijgt van die lovende woorden haast de kleur van zijn nieuwste baksel. Hij geeft de ‘credits’ mede aan zijn jonge patissier Joyce Neys (28). “We hebben deze cake de voorbije weken samen bedacht en uitgewerkt”, vertelt Jan. “Aanvankelijk hadden we een mousse in gedachten, maar die laat zich niet zo gemakkelijk vervoeren en reproduceren want het is de bedoeling dat meerdere collega’s de KUS-cake straks zullen maken en verkopen. Deze kan tegen een stootje, maar is tegelijk toch bijzonder.”

Zeg dat wel. Een echte eyecatcher is het: onweerstaanbare volle lippen in een kleur die het midden houdt tussen rood en velvet roze. Joyce Neys: “We hebben onze cake op smaak gebracht met passievrucht, maracuja – het gele zusje van de passievrucht – en frambozen. De frambozen kwamen ook van pas om de lippen de juiste kleur te geven.”

“De vorm is een verwijzing naar de passie die bakkers en kunstenaars gemeen hebben, toch? Hij staat alleszins in het logo van Kunst Uit Schoten. Voor de fluwelen afwerking hebben we een mengsel van witte chocolade en cacaoboter gespoten. Kokosschilfers maken de KUS-cake helemaal af.”

De cake kan in verschillende formaten gekocht worden. — © JAA

Klein en groot

De KUS-cakebakkers werden door een comité van dankbare kunstenaars verrast met bloemen, toeters en bellen. “We zijn hier echt blij mee”, aldus Simone Dörflinger. “Bakker De Wit heeft tijd om tegen 10 september een hele voorraad te bakken. Hij zal hem op onze Kunstenmarkt een eerste keer exclusief verkopen. Nadien komt hij in het vaste assortiment van de bekende bakker. De prijs moet nog bepaald worden, maar die zal ongetwijfeld ‘toegankelijk’ zijn. De KUS-cake bestaat in kleine of grote vorm (acht personen) en hapt lekker weg, zo hebben wij al ondervonden. Nooit eerder zoiets smeuïg geproefd.” (jaa)

De lippen staan ook in het logo van Kunst Uit Schoten. — © JAA

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *